Badania Alergologiczne

Badania alergologiczne

Testy skórne

To podstawowa metoda w diagnostyce alergii; wykonuje się je w celu wykrycia czynników wywołujących alergiczną odpowiedź organizmu.

 Panele wziewne i pokarmowe z krwi


 Food detective

food_detective11Test na nietolerancję pokarmową.
Testowane pokarmy:

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.
Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.


 Spirometria

Badanie, polegające na mierzeniu objętości i pojemności płuc oraz przepływy powietrza znajdującego się w płucach i oskrzelach w różnych fazach cyklu oddechowego.